Burn-out

Incidentie Burn-out symptomen 1:5

Het percentage werknemers met burn-out symptomen stijgt sinds 2013 gestaag. Dit percentage is vooral hoog onder jonge werknemers (25 t/m 34 jaar; 20,9%), zo laat recent onderzoek van TNO en CBS zien (2019). Dit betekent dat één op de vijf millennials serieuze klachten vertoont op weg naar een burn-out. Het gaat dan onder anderen om de burn-out symptomen chronische vermoeidheid en emotionele uitputting.

Het zijn vaak de harde werkers die het overkomt. Loyaal, ambitieus, perfectionistisch, verantwoordelijk en met een groot doorzettingsvermogen.

Klachten werkstress en burn-out

Op weg naar een burn-out voel je je vaak onrustig, nerveus of opgejaagd. Bovendien beleef je aan je werk of andere dagelijks terugkerende activiteiten, zoals bijvoorbeeld studie of mantelzorg, geen plezier. Is dit herkenbaar en zit je hoofd vol, slaap je slechter, pieker je veel en kun je je minder goed concentreren? Trek tijdig aan de bel.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie op waargenomen gevaar. Het is een signaal om in actie te komen en stelt je in staat om snel en alert te reageren.

Iedereen kan een tijdje hard werken of stress verdragen. Het gaat mis als dit te lang duurt en er weinig mogelijkheden zijn om tussentijds echt tot rust te komen. Er zou een evenwicht moeten zijn tussen draaglast (wat je moet doen en energie kost) en tussen draagkracht (wat je aan kunt en energie geeft). Heb je stressklachten dan is deze balans verstoord. Zo is er meer wat energie kost dan wat energie oplevert. Je komt dan niet meer tot rust, hebt het gevoel het niet meer aan te kunnen en functioneert minder goed.

Heb je ook het gevoel dat er meer op je bordje ligt dan je denkt aan te kunnen? Loop er niet te lang mee rond, want ervaring wijst uit dat hoe eerder je de klachten onderkent en hoe eerder je hulp inroept, hoe eerder je je stressklachten kunt hanteren.

Herstel werkstress en burn-out

Coaching Young Professionals werkt met de bewezen effectieve methodiek van Annita Rogier. Het herstelprogramma is overzichtelijk in de vorm van een 8 stappenplan. Samen bekijken we welke stappen voor jou nodig zijn en jij bepaalt het tempo. Echt maatwerk dus.

 

Aanpak volgens het 8 stappenplan

  1. Oriëntatie: kennismakingsgesprek, doelen vast stellen, plan van aanpak
  2. Analyse van stressklachten en stressbronnen, zowel werk als privé; wat kun je zelf aanpakken en waarmee zal je moeten leren leven? En hoe doe je dit dan?
  3. Herstel van energie en fysieke conditie
  4. Omgaan met stress en emoties
  5. Versterken van competenties
  6. Hervinden van jezelf; je herontdekt wat je talenten en waarden zijn en wat echt belangrijk voor je is
  7. Past mijn werk en sociale omgeving bij mij? Soms kan het verstandig zijn ander werk te zoeken met behulp van loopbaancoaching
  8. Re-integratie en terugvalpreventie; zo snel als verantwoord mogelijk, terug naar het werk

Doel herstelprogramma

Het uitgangspunt is om je op een gezonde manier te laten herstellen en duurzaam te re-integreren in werk waar je het naar je zin hebt:

  • Voorkomen of verkorten van ziekteverzuim
  • Herstel van energie en fysieke conditie
  • Leren herkennen van stresssignalen
  • Inzicht krijgen in persoonlijke stress veroorzakers
  • Leren de bronnen van de stress aan te pakken
  • Zelf je spanning leren reguleren
  • Vaardigheden optimaliseren zoals: grenzen bewaken en omgaan met conflicten, verminderen perfectionisme, timemanagement etc.
  • Voorkomen van terugval

 

Vragen? Interesse? Bel of mail gerust.