Burn-out

Incidentie 1:7

Sinds de crisis is het aantal burn-out gevallen met ruim 11% toegenomen. Uit onderzoek van het CBS (2016) blijkt dat één op de zeven medewerkers serieuze klachten vertoont op weg naar een burn-out. Het gaat dan onder anderen om chronische vermoeidheid en emotionele uitputting. Vooral onder jongeren < 35 jaar is de toename enorm.
Het zijn vaak de harde werkers die het overkomt. Loyaal, ambitieus, perfectionistisch, verantwoordelijk en met een groot doorzettingsvermogen.

Burn-out kenmerken

Op weg naar een burn-out voel je je vaak onrustig, nerveus of opgejaagd. Bovendien beleef je aan je werk of andere dagelijks terugkerende activiteiten, zoals bijvoorbeeld studie of mantelzorg, geen plezier. Is dit herkenbaar? En zit je hoofd vol, slaap je slechter en kun je je minder goed concentreren? Trek tijdig aan de bel.

Burn-out herstel

CYP werkt met een praktisch ‘Burn-out herstel’ programma, overzichtelijk in 4 stappen:

  1. De eerste stap is het uitzoeken hoe je de stress het best kunt verlagen, zodat het fysieke herstel op gang komt.
  2. Vervolgens is het van belang om inzicht te krijgen in het mechanisme dat aan burn-out ten grondslag ligt. Het doel hiervan is dat je zelf de cognitieve controle krijgt, waardoor de machteloosheid vermindert. Ik help je daarbij met juiste en actuele voorlichting.
  3. Daarna kijken we samen naar de onderliggende oorzaken van de stress en burn-out. Wat kun je zelf aanpakken en waarmee zal je moeten leren leven? En hoe doe je dit dan? Soms kan het verstandig zijn ander werk en/of een andere werkgever te zoeken. Coaching Young Professionals ondersteunt je in dat geval d.m.v. loopbaancoaching en arbeidsmarktadvies.
  4. Tot slot is het belangrijk om feeling te houden met je werk. Wanneer er geen sprake is van overspanning is het doorgaans goed om snel, maar zeer gedoseerd aan het werk te gaan dan wel te blijven. Re-integreer in een vroeg stadium. Mede om die reden wordt er in deze trajecten en alleen in overleg met jou samengewerkt met werkgever en bedrijfsarts.

 

Vragen? Interesse? Bel of mail gerust.